Currywurst – en älskad och hatad klassiker

Korv med ketchupliknande sås och currypulver på, går det att äta? Javisst, den som har rest runt lite i Tyskland vet att många tyskar faktiskt gör det och somliga älskar att äta sin currywurst. Currywurst äts oftast som snabbmat på gatukök (Imbiss) och de som äter den är också väl medvetna om att det inte handlar om haute cuisine. Denna snabbrätt är en viktig del av tysk vardagskultur.

Vad består Currywurst av?

Den första currywursten av Herta Heuwer var en stekt Brühwurst med en sås av tomatpuré, currypulver, worcestershiresås och andra ingredienser. Såsens recept lät hon patentera 1959 under namnet Chillup,en sammansmältning av chili och ketchup.

Man skiljer huvudsakligen mellan två sorters currywurst: den från Berlin, Berliner Currywurst, och den från Ruhrområdet som ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen. Men båda äts över hela landet. Berliner Currywurst består av saltad lättrökt Brühwurst av fläskkött och finns med eller utan tarm. Den från Ruhrområdet är däremot en Bratwurst.  Båda serveras stekta.

Currywurst-kännaren uppskattar såsen lika mycket som själva korven. Många korvkiosker och gatukök gör sina egna såser, men den består alltid av en blandning av ketchup, tomatpuré och kryddor. Sedan läggs exempelvis Worcestershiresås, chili-, eller paprikapulver, salt och peppar till. Det hela hälls oftast som varm sås över den styckade currywursten. Till slut avslutar man med currypulvret ovanpå såsen. I enklaste varianten serveras rätten med en skiva baguettebröd eller vit toast (så att ingen sås går till spillo:). Ett vanligt tillbehör är också pommes frites.

Ah! the famed currywurst by sociate (CC-BY-SA)

Vem uppfann Currywurst?

Om currywurstens uppkomst finns det olika berättelser, dock anses Herta Heuwer från Berlin vara currywurstens uppfinnare. Enligt henne själv började hon sälja denna korv för första gången den 4 september 1949 i sin korvkiosk i Berlin-Charlottenburg. Däremot påstår Uwe Timm i sin novell Die Entdeckung der Currywurst (Upptäckten av currywursten, 2009) från 1993 att det var bokens protagonist Lena Brücker som redan år 1947 lär har sålt den första currywurst i Hamburg, på Großneumarkt. Timm påstår sig minnas att han redan 1947 åt en currywurst på en korvkiosk i Hamburg. I berättelsen ramlar Lena Brücker i en trappa och ketchupen råkar blandas med curry vilket resulterar i en stark sås. Det får Brücker på tanken att steka en korv och testa currysås på den. Lena Brücker är i och för sig en fiktiv person, men Timm gestaltade henne efter en korvkiosk-kvinna som sålde korvar på Großneumarkt i Hamburg. Uwe Timms Lena Brücker representerar de starka, hårt arbetande och ofta ensamma efterkrigskvinnor som hade stor andel i återuppbyggnaden av efterkrigets Tyskland. Berättelsen av upptäckten av currywurst utspelar sig på flera plan än bara currywursten. Die Entdeckung der Currywurst översattes till över 20 språk.

Både Herta Heuwer och Lena Brücker har i dag sina minnestavlor i Berlin respektive Hamburg. Herta Heuwer dog 1999 i Berlin, 2003 hedrades hon med en minnestavla på Kantstraße 101 i Berlin. Samma år fick Lena Brücker en minnestavla på Großneumarkt i Hamburg.

Konnopke´s Imbiss

I forna DDR såldes currywurst för första gången i Öst-Berlin år 1960, närmare bestämt hos Konnopke´s Imbiss (ung. Konnopkes gatukök). Konnopke ligger fortfarande i stadsdelen Prenzlauer Berg i östra Berlin. Max och Charlotte Konnopke började sälja korv med en låda på magen redan 1930. Senare köptes en korvvagn och 1960 byggdes gatuköket (Imbiss). Somliga påstår att Konnopke har Berlins bästa currywurst. Konnopke ligger under en tunnelbaneviadukt, det finns alltså ingen klädkod när man äter där:) Berlinbor och turister köar där och Konnopke´s omnämnts regelbundet i reseguider.

Konnopke’s Imbiss (CC-BY-SA)

Ett annat populärt currywurstställe som också är känt utanför Berlin och som omnämns i reseguider är Curry 36. Det är ett gatukök som ligger i Berlins stadsdel Kreuzberg. Den ligger på Mehringdamm 36. Curry 36 planerar nu att bygga ut sin verksamhet med flera filialer, för min smak blir det för kommersiellt.

Curry 36 by ilovebutter (CC-BY)

Currywurst och Kebab

Utlänningars inställning till currywurst verkar lite kluven. Men det finns de som blir positivt överraskade. För mig som tysk har currywursten alltid varit ett naturligt inslag inom snabbmatskulturen. En dag äter man en currywurst och en annan kanske en kebab (i Tyskland kallas den oftast bara döner eller döner kebab). Kebaben var ursprungligen en import från turkiska invandrare. I tyska storstäder är kebabaffärerna ett lika vanligt inslag som korvkiosken med sina korvar, pommes frites och stekta kycklingar. Och vad gäller Berlin tillhör kebaben definitivt lika mycket till stadens snabbmatskultur som currywursten. Berlin har den största turkiska befolkningen utanför Turkiet med ungefär 200 000 personer med turkisk bakgrund (av ca 3,4 miljoner Berlinbor). För mig känns en kebab lika tysk som en currywurst, eftersom den alltid har funnits, åtminstone så länge jag har levt.

Sammanfattningsvis kan man säga att även snabbmat är kultur och mycket riktigt invigdes ett currywurst-museum i Berlin år 2009 med namnet Deutsches Currywurst Museum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.