De röd-gröna vinner med minsta möjliga marginal

Enligt det preliminära resultatet i delstaten Niedersachsen vinner den röd-gröna oppositionen med minsta möjliga marginal. De vinner 69 mandat i Niedersachsens parlament i Hannover. Hittills regerande CDU och liberala FDP (samma koalition som Merkel regerar med i Berlin) når 68 mandat. Se resultatet nedan.

Största överraskningen i det här valet blev liberala FDP som tidigare spåddes runt 5%- spärren och vars ordförande och tillika vicekansler och ekonomiminister i Merkels regering Philipp Rösler har varit hårt ifrågasatt både inom och utanför partiet. Han blev till synes inget hinder för partiet när han engagerade sig aktivt i valrörelsen till stöd för FDP:s toppnamn i Niedersachsen Stefan Birkner. FDP nådde hela 9,9% och drog nytta av att runt 100.000 CDU-sympatisörer röstade strategiskt på FDP för att hålla kvar CDU och FDP i regeringsställning.

De Gröna gick starkt framåt med +5,7% till totalt 13,7%. Även socialdemokraterna (SPD) kunde öka med +2,3% till totalt 32,6%. Starkaste parti blev återigen CDU, men med betydande förluster, -6,5% jämfört med valet 2008. Både Vänstern (Die Linke) och Piraterna klarade inte 5%-spärren.

Val Niedersachsen, 130121

Källa: tagesschau.de

Konsekvenser av valet i Niedersachsen

Delstatsvalet får betydande konsekvenser även på nationell nivå (förbundsnivå). Angela Merkel får det svårare nu att regera och den röd-gröna oppositionen får medvind i valrörelsen. I september väljs nämligen förbundsdagen och Merkel hoppas kunna fortsätta regera i Berlin med hjälp av liberala FDP.

I förbundsrådet, Tysklands andra lagstiftande organ där delstatsregeringarna är representerade, får nu de röd-gröna delstaterna egen majoritet: 36 av 69 röster. Flera socialdemokrater bland dem partiets toppnamn i Niedersachsen, Stephan Weil, flaggade redan under valrörelsen för att de kommer att göra livet surt för Merkel ifall de skulle få majoritet i förbundsrådet; många lagar från förbundsdagen behöver nämligen förbundsrådets godkännande.

Även Merkels socialdemokratiske utmanare i höstens val, Peer Steinbrück, får nu medvind i valrörelsen. Hittills var det mycket uppförsbacke för honom dels pga egna okloka uttalanden som t.ex. när han sade att kanslerlönen i jämförelse med andra funktioner i samhället var för låg, vilket är sant, men tidpunkten var fel vald; efter hans nominering till socialdemokratisk kanslerkandidat blev det nämligen känt att Steinbrück var flitigast av alla ledamöter i förbundsdagen att hålla välbetalda föredrag vid sidan av hans mandat i förbundsdagen. Pikant var dessutom att han höll dem främst framför representanter inom finansvärlden som banker och försäkringar. Steinbrück förknippades med rubriken ”miljonär genom föredrag”. Hans opinionssiffror nådde bottennivåer. Antagligen kommer han att få det lugnare nu förutsatt att han inte själv försätter sig i knipa.

Och FDP:s Philipp Rösler? Senaste nytt i turerna kring den internt omstridda ordföranden är att han erbjuder partiet att avgå på nästa partikongress i mars. Trots valsegern fortsätter debatten om honom och en ny ledning. Oklart är också vem som kommer att bli FDP:s toppnamn i valrörelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.