Få julstämning på en tysk julmarknad

För att hitta den där rätta julstämningen och få en barnslig längtan efter julen skulle jag rekommendera att besöka en tysk julmarknad. Letar man i Sverige efter info om ”julmarknad” hittar man snabbt till Tyska turistbyråns webbplats som nämner inte mindre än 150 tyska orter som har en eller flera julmarknader. Marknaderna börjar för det mesta redan i slutet av november, en vecka före första advent, dvs i år börjar många redan den 25 november. Praktiskt nog tillhandahåller Tyska turistbyrån en karta med julmarknaderna och deras öppettider.

Julmarknad DresdenÄndå finns det några julmarknader som sticker ut ur mängden för att de har en lång tradition eller erbjuder några speciella inslag såsom regionalt hantverk. Gamla kända julmarknader är ”Christkindlesmarkt” i Nürnberg och ”Striezelmarkt” i Dresden. Striezelmarkt har funnits sedan 1434 och Christkindlesmarkt går tillbaka till mitten av 1600-talet. Marknaden i Dresden har fått sitt namn efter den lokala julspecialitén ”Strietzel”, allmänt mera känd under namnet Stollen eller Christstollen. I norra Tyskland skulle jag personligen vilja framhäva julmarknaden i den gamla hansastaden Lübeck som genom sina smala gränder och kullerstenstorg ger en alldeles speciell stämning. Lübeck bjuder på flera stycken julmarknader fördelade över staden.

Vad finns då att se och få? Något som inte får saknas på en typisk tysk julmarknad är julpyramid i Erfurtförstås ”Glühwein” som på ett ungefär kan jämföras med glögg. Den håller dig varm så att du kan vandra omkring och kanske äta några hembakade ”Zimtsterne” (kanelstjärnor), marsipan eller brända mandlar. Du kommer dock inte att hitta lussekatter om nu inte en svensk råkar ha byggt upp sitt stånd. Men i gengäld finns ju bakverk såsom Lebkuchen, Zimtsterne, Stollen, Marzipankartoffeln (”marsipanpotatis”), Spekulatius mm. Inom området julpynt kan man hitta runda julpyramider som snurrar drivna av levande ljus, och så annat trä- och slöjdhantverk. Det hela ramas ofta in av stämningsfull julmusik från en blåsorkester. O Tannenbaum, O Tannenbaum, wie grün sind deine Blätter …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.