Nyårsafton i Tyskland

På många sätt liknar tyska och svenska nyårsfiranden varandra: det finns fyrverkeri runt tolvslaget, man önskar varandra ett gott nytt år, skålar med mousserande vin eller champagne och pussas, det förekommer även vanan (ovanan?) att avlägga nyårslöften och det visas till och med Grevinnan och betjänten (i Tyskland känt som Dinner for One) på TV.

Vilka är då skillnaderna? Jo, exempelvis finns det en tradition som heter blygjutning (Bleigießen). Blyet värms då på en sked tills det smälter och sedan häller man det i kallt vatten. Resultatet blir olika slags fantasiformer som tolkas av de deltagande personerna runt bordet. Det var från början ett vidskepligt bruk som skulle spå framtiden. Numera uppfattas det av de flesta som ett underhållande sällskapsspel. Nyårsblyet säljs komplett med alla redskap i ett set, därtill finns ofta små papperslappar med hjälp om hur de olika blyfigurerna ska tolkas; blommor innebär då ny vänskap och ett hjärta står för ny kärlek osv. På grund av hälsorisker används även tenn för gjutningen, då blyångan kan vara skadlig när den andas in. Att gjuta bly är dock inget ”obligatoriskt”, dvs. ifall du inte gjutit bly på nyårsafton skulle ingen anmärka det på jobbet i stil med: ”Va? Gjöt du inget bly?!?” Det är bara en liten kul grej som man kan göra, men absolut inget måste.

520px-Bleigiessen-Vorgang

Bleigießen by Micha L. Rieser (CC-BY-SA)

Det finns ingen självklar tysk mat på nyårsaftonen, men att äta Fondue är typiskt. Att äta fondue innebär att man doppar spett med kött och grönsaker i en gryta med kokande olja. Ofta gör man hemmagjorda såser där man doppar sina bitar. Ett alternativ till fonduen med kött är ostfondue (Käsefondue) som härstammar från Schweiz.

Fondue

Fondue by eulerto (CC-BY-NC) 

Nyårsaftonen kallas på tyska, liksom i några andra språk, för Silvester efter påven Silvester I vars dödsdag var den 31 december 335. Den 31 december är även Silvesters (resp. Sylvesters) namnsdag. Till skillnad från förnamnet stavas dock Silvester i betydelsen nyårsafton med i och inte med y.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.