General Schwarzkopf och Jesco von Puttkamer har avlidit

Samma dag, den 27 december 2012, avled två betydande tysk-amerikaner: general Norman Schwarzkopf och Nasa-ingenjören Jesco von Puttkamer.

The German-American Heritage Foundation of the USA hedrade både Schwarzkopf och von Puttkamer med priset Distinguished German-American of the Year (Schwarzkopf 2006, von Puttkamer 2008). Denna utmärkelse ter sig snarare som liten jämfört med alla de andra som dessa båda personligheter blev tilldelade. Det intressanta med dessa utmärkelser från The German-American Heritage Foundation är i mina ögon hur olika invandrargrupper i USA, i detta fall tyskättligar, inte försöker dölja sin härkomst utan tvärtom framhäver den. I Europa verkar det vara tvärtom: för att smälta in så smidigt som möjligt förväntas man assimileras helst till hundra procent, även generationer senare. De nationella rötterna verkar bara stå i vägen för integrationen i det nya samhället. Att hålla fast vid sitt nationella ursprung luktar snabbt nationalism, det gäller i ännu högre grad för tyskar. Sett mot Europas historiska bakgrund verkar det förståeligt, dock tycks det amerikanska förhållningssättet på denna punkt mycket mera avslappnat och rentav sundare. Men USA har historiskt sett också varit ett invandrarland och därifrån härrör sig dessa inställningar. Tillbaka till Schwarzkopf och von Puttkamer; vilka var de?

Schwarzkopf är i Europa nog fortfarande bekant för många som fyrstjärnig general under Kuwaitkriget mot Irak; jobbet tillföll honom att fördriva Saddam Husseins trupper från Kuwait (Operation Desert Storm). Schwarzkopfs farföräldrar var tyska och han föddes i Trenton, New Jersey. Von Puttkamer däremot föddes i Leipzig,Tyskland. General Schwarzkopfs livsstationer var många men de hade några, inte oviktiga, beröringspunkter med Tyskland. Efter att ha gått på en internationell skola i Genève bodde Schwarzkopf i Frankfurt am Main och Heidelberg innan han återvände till USA 1950. Från 1960 till 1961 var han adjutant till USA:s kommenderande general i Berlin – en tid av stor spänning mellan Sovjet och USA (bara en vecka efter Schwarzkopfs återvändo till USA restes Berlinmuren den 13/8-1961). I USA efter Kuwaitkriget firades Schwarzkopf som krigshjälte. Hans strategiska förmåga och intelligens berömdes i efterhand till och med av hans motståndare. Att han var medlem i Mensa är bara en indikator på hans skarpa intellekt. Schwarzkopf var öppen med att han under Kuwaitkriget ville fortsätta med marktrupperna till Bagdad och störta Saddam Hussein; det nekades honom dock av George W. Bush senior – ett allvarligt strategiskt misstag som Bush senior själv medgav senare och som han betecknade som sitt största politiska misstag under sin politiska karriär. Bush senior ligger i skrivande stund på sjukhus och skickade sina kondoleanser och lovord till Schwarzkopfs anhöriga; sittande presidenten Barack Obama gjorde likadant.

Norman Schwarzkopf, 1988
Norman Schwarzkopf Jr.

Jesco von Puttkamer var NASA:s äldste tjänstgörande ingenjör och var aktiv in i det sista. Han lämnade Tyskland så sent som 1962 och jobbade med Wernher von Braun på Apolloprogrammet. Han var också involverad i planeringen av mån-landningen. Även i senare projekt som i rymdstationen ISS och den långfristiga Marsmissionen var han involverad. NASA tilldelade honom sina högsta utmärkelser, bland dem the Exceptional Service Medal, den högsta civila orden för excellent tjänstgöring som en US-myndighet kan tilldela. Puttkamer blev amerikansk medborgare 1967, men sin tyska brytning förlorade han aldrig. 

Tysk media rapporterade om von Puttkamers och Schwarzkopfs bortgång.

Jesco-von-puttkamer, 2009

Jesco von Puttkamer

Källor:

http://nasawatch.com/archives/2012/12/jesco-von-puttk.html

http://www.spiegel.de/wissenschaft/weltall/nasa-veteran-jesco-von-puttkamer-ist-tot-a-874963.html

http://www.tagesschau.de/ausland/von-puttkamer-gestorben100.html

http://www.tagesschau.de/ausland/schwarzkopf106.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.