Språkdöden på Göteborgs universitet – när är det tyskans tur att offras för byråkraterna?

Svenska Akademien har skrivit ett protestbrev till Rektor vid Göteborgs universitet med anledning av att undervisning i flera så kallade ”småspråk” har lagts ner. Det står att läsa i dagens DN. Läs brevet som pdf här nedan.

I somras beslutade Göteborgs universitet att lägga ner bl.a. italienska, grekiska och ryska. Jag ser det personligen bara som en tidsfråga när man ger sig på tyskan som redan skett på annat håll i landet som t.ex. på Södertörns högskola, Skövde … Även tyskan kallas av byråkraterna för ”småspråk”, ett språk som inom EU används dagligen av flest antal modersmålstalare och vars länder har en betydande ställning inom ekonomi och kulturliv. Som bekant är Tyskland EU:s största ekonomi och Tyskland är Sveriges största handelspartner. Att värna om ”småspråkens” existens på svenska lärosäten känns mera angeläget än någonsin när studenters förkunskaper i bl.a. textförståelse, källkritik och främmande språk sjunker. Därmed sjunker även insikterna och förståelsen för våra grannars levnadssätt och deras kulturella identitet. Avskaffandet av ”småspråken” sker ofta i det tysta, universitet och högskolor är måna om att inte väcka för mycket uppståndelse. Men konsekvenserna blir långtgående för hela samhället.

Svenska Akademiens brev (skrivet av Peter Englund) är en varningsklocka även för dem som värnar om svenska språket utomlands. Läs brevet!

Svenska Akademiens brev till Rektor vid Göteborgs universitet

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.