Längtan efter sparris

Sparrissäsongen har börjat i Tyskland. Och om jag längtar efter något i det här avlånga landet så är det tysk sparris ‒ och då menar jag vit sparris. Sparris odlas i många olika regioner från Schleswig-Holstein i norr till Bayern i syd. Jag är uppvuxen i Hamburg och när det var Spargelzeit (sparrissäsong), var det vanligt att man gjorde en cykeltur i Vierlande som ligger söder om Hamburg; det är ett vackert område på landet med stora odlingar för både frukt och grönt. Vid vägkanterna säljs färsk vit sparris och i byarna erbjuder krogar traktens delikatess. Sparrisen är stjärnan på tallriken; den serveras för det mesta enbart med kokt potatis, skinka och hett smör. Alternativt förekommer sås hollandaise och stekt potatis.

Sparris

Färsk sparris

Sparrissäsong

Beroende på väderleken börjar den runt slutet av april och varar enligt traditionen fram till 24 juni (Johannes Döparens dag). Skörden ställs in då för att ge plantan vila så att den skjuter tillräckligt med skott nästa år.

Varför är bra sparris så dyr?

Att odla sparris kräver mycket arbete och en hel del kunskap om hur sparrisen ska skötas. Själva odlingen blir då kostsam och intensiv.

Här ser du en kort video om hur det ser ut när sparrisen skördas (i Reilingen, Baden-Württemberg, 2012):

När du är i Tyskland ta en sväng genom landsbygdens byar och lägg märke till skyltar som ”Spargel” och ”Frischer Spargel” (sparris, färsk sparris). Eller besök en bykrog. Det här är inte turistiskt och priserna brukar vara schyssta.

Har du några tankar kring detta ämne? Lämna gärna en kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.