EU-val i Tyskland: SPD och AfD vinner stort

De största vinnarna i senaste EU-parlamentsvalet den 25 maj var socialdemokraterna (SPD) och det i EU-sammanhanget nya partiet Alternative für Deutschland (AfD). SPD ökade med 6,5% jämfört med 2009 och AfD tar sig in för första gången med hela 7% vilket ger dem sju mandat av Tysklands totalt 96 mandat. AfD:s framgång måste alltså ses som ännu större än socialdemokraternas. Men vad är AfD? Vad beror deras framgånger på? Och varför kunde SPD öka fastän de sitter i regeringskoalition med Merkels CDU?

tyska EU-valet, 25maj14

AfD är ett parti som grundades så sent som i februari 2013. I det nationella valet till tyska förbundsdagen i september 2013 nådde man 4,7% och missade 5%-spärren med en hårsmån. Men redan då såg man att AfD hade stor potential.

Vad har de för program? AfD är kort sagt ett anti-euro-parti som förespråkar en regional förminskning av euroområdet alternativt Tysklands utträde ur euron. Dessutom vänder sig partiet bestämt mot fler räddningspaket för banker eller stater. Sedan partiet grundades har det i tyska medier flitigt diskuterats vad det är för slags parti. De flesta debattörer i dag skulle beteckna AfD som ett högerpopulistiskt parti. AfD anklagar gärna de s.k. etablerade partierna för att vara korrumperade och kalla gentemot ”gemene mans” bekymmer.

Ibland betecknas AfD som ”professors-parti” då ett större antal av dess ledande politiker är ekonomer med universitetsbakgrund. Exempelvis Bernd Lucke, en av grundarna och partiets mest kända ansikte, är professor i nationalekonomi. Särskilt borgerliga väljare, men inte enbart, tilltalas av AfD:s ekonomikritiska retorik. AfD:s valframgånger både i valet till förbundsdagen (fastän man inte tog sig in då) och nu i EU-valet har kostat de tyska liberalerna, FDP, en massa röster. Liberalerna FDP åkte ut ur förbundsdagen hösten 2013 mycket på grund av AfD:s politiska inriktning. AfD lever på det som FDP en gång ansågs vara: ett parti som tillskrevs ekonomisk kompetens. Även en hel del förre detta medlemmar från Merkels CDU har blivit medlemmar i AfD. På sätt och vis kan man säga att Merkel själv har skapat krafter som AfD, eftersom hon aldrig tillåtit någon verklig EU-kritik inom sitt eget parti.

Men de tyska socialdemokraterna, SPD, varför växte de i EU-valet? SPD sitter i koalition med uppgång&förlusterMerkels CDU och det bayerska systerpartiet CSU. Men medan CDU/CSU tillsammans tappar -2,6% går SPD upp med hela 6,5%. Hur kan denna ökning förklaras? Det enkla svaret heter Martin Schulz. Han är europaparlamentets talman och tillika toppkandidat till posten om nästa kommissionspresident. Så SPD körde med annonser som sade:

Bara om du röstar på Martin Schulz och SPD kan en tysk bli kommissionspresident.

Det är anmärkningsvärt, eftersom en kommissionspresident lika lite som en enskild kommissionär ska företräda nationella intressen, utan enbart ska se till EU:s intressen. Det vet man förstås också inom SPD, ändå får man väl säga att strategin har fått önskad effekt.

annons, Martin Schulz

SPD-annons för Martin Schulz

Får man göra som SPD gjorde? Lämna gärna en kommentar. Stort tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.