Timmendorfer Strand – Östersjön ur ett annat perspektiv

Denna sommar tillbringade jag en del av sommarsemestern i Timmendorfer Strand, en populär badort vid tyska Östersjön. Orten ligger i delstaten Schleswig-Holstein drygt två mil norr om Lübeck. En snabb rundfråga bland mina svenska polare på gymmet visade att orten var okänd. Men Timmendorfer Strand förtjänar en del uppmärksamhet. Det kan liknas vid en blandning av Torekov, Marstrand och Visby, välbesökt speciellt på sommaren av främst tyska turister med en förkärlek för hög standard och det goda livet.

Att göra i Timmendorfer Strand

Vad finns det då att göra i Timmendorfer Strand? Som namnet antyder finns såklart en vacker sandstrand. Där kan du hyra en bekväm och mysig strandkorg (Strandkorb). Eftersom varje gäst måste betala ett slags engångsskatt som allmänt kallas för Kurtaxe och som alla gäster i orten betalar vid sin ankomst, brukar stranden vara städad och i gott skick. Jag rekommenderar alla att ta med sig sitt kvitto till stranden för att kunna visa upp vid behov. På dagarna görs det nämligen stickprovskontroller vid stranden för att säkerställa att man faktiskt har betalat sin Kurtaxe. Kurtaxe finns med tanke på den miljöpåverkan som turismen innebär.

Timmendorfer Strand

strandkorgar i Timmendorfer Strand (foto av “Bin im Garten”, CC BY-SA 3.0)

Dessutom finns längs med stranden ett väldigt vackert promenadstråk som jag sällan sett av sådan klass någon annanstans vid tyska Östersjökusten. Här kan du dessutom beskåda några av de pampiga villorna som byggts under åren.

En av de saker jag uppskattar mest med Tyskland är den restaurangkultur som finns. Med detta menar jag inte det fina och påkostade köket, något som också finns i Timmendorfer Strand, utan bredden av olika slags kök inom alla prissegment. I fallet Timmendorfer Strand innebär det att man hittar det mesta inom krogvärlden från exempelvis grekiskt kök över kinesiskt och italienskt kök till seafood, klassisk tysk husmanskost och mycket annat. Till restaurangkultur hör också att det inte behöver kosta skjortan för att det ska smaka bra i en trevlig atmosfär. Det finns gott om uteställen i Timmendorfer Strand vilket är anmärkningsvärt med tanke på att orten endast har strax under 9000 invånare. Före detta ortsbor berättade för mig om en välkänd hamburgerkedja som en gång i tiden ville öppna ett snabbmatställe i Timmendorfer Strand, men olika lokala intressen opponerade sig starkt emot detta och så kunde hamburgerkedjan aldrig etablera sig där. Den allmänt framförda åsikten var att ett snabbmatställe rimmade dåligt med ortens karaktär och ambition.

Ifall man väljer att bo i lägenhet och lagar sin mat på egen hand, hittar man till exempel olika livsmedelsaffärer såsom Edeka, Aldi eller Famila. Orten har egentligen allt som man kan tänkas behöva och är ändå besynnerligt lugn utan att för den delen vara tråkig.

Dessutom ser kommunen och det lokala näringslivet till att det finns olika slags evenemang under framför allt högsäsongen.

Att göra med barn

Barnfamiljer tillhör inte den typiska turisttypen i Timmendorfer Strand. Det är snarare besökare i mognare ålder som dominerar. Men även för barnfamiljer finns saker att göra. Till exempel finns äventyrsbadet Ostseetherme och Sea Life Centre, ett havsakvarium med inhemska fiskarter och en stor tropisk bassäng.

På ungefär 20 minuters bilavstånd ligger nöjesfältet Hansa-Park i Sierksdorf. Hansa-Park har mycket att erbjuda för både knattar och tonåringar. Med en yta på 46 hektar är Hansa-Park rätt stort och hade 2015 runt 1,4 miljoner besökare (jfr Liseberg 17 hektar; Gröna Lund 6 hektar). Bland de främsta åkattraktionerna just nu märks Kärnan – intressant ifall du eller ditt barn gillar saker som fritt fall i ett mörkt torn och 360 graders svängningar runt sin egen axel. Med jämna mellanrum utvidgar Hansa-Park med nya attraktioner.

Utflykter till närområdet

Utöver Hansa-Park i Sierksdorf rekommenderar jag en liten utflykt till Lübeck. Lübecks Altstadt (gamla stad) är utsedd till världskulturarv av UNESCO och absolut sevärd. I den gamla stadskärnan från Café NiedereggerHansatiden ligger också Niedereggers ursprung, platsen där konditormästaren Johann Georg Niederegger öppnade sitt första café år 1806. Kort sagt är Niederegger ett paradis för marsipanälskare. Du kanske känner till Niedereggermarsipan i olika former, som finns att köpa på alla möjliga platser numera. Men det var på Breite Straße 89 i Lübeck som allt började. På caféets bottenplan, som hos Niederegger kallas för Marzipanerie, säljs marsipan i alla möjliga former som t.ex. brödlimpor, frukter, praliner, figurer, tårtor med mera. En trappa upp ligger själva caféet och två trappor upp finns ett litet marsipanmuseum med marsipanfigurer stora som människor där man också kan läsa om marsipanens historia. Niederegger är en institution i Lübeck, precis som nobelpristagarens Thomas Manns Buddenbrookhaus på Mengstraße 4.

Fick du ut något nytt av detta inlägg? Har du kanske själv varit i Timmendorfer Strand? Lämna gärna en kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.