Tyska blir allt populärare – i alla fall globalt

I Sverige är tyska som främmande språk på nedgång sedan rätt många år tillbaka. Desto mera överraskad blev jag när jag såg ett inslag på Deutsche Welle. Där rapporteras nämligen att antalet tyskelever globalt sett har ökat. På det tyska kulturinstitutet Goethe-Institut märks en ökning med hela 20% jämfört med för sex år sedan. I en rankning av antalet studerande av främmande språk hamnar tyskan därmed på en respektabel fjärde plats, före spanskan till och med. Hur kan man förklara denna uppgång på senare år?

Enligt Deutsche Welle lär sig flest människor i världen engelska följt av franska och kinesiska (mandarin), men sedan följer tyskan på fjärde plats. Själv är jag lärare i spanska och tyska och blev därför mycket förvånad över detta. På svenska skolor fick jag nämligen mest undervisa i spanska. Uppskattningsvis brukade runt 80% av en årskull välja spanska.

Klyschor och fördomar om tyskan finns det förstås fortfarande gott om, däribland att det låter hårt, t o m militäriskt, och att det i princip är omöjligt att lära sig. Samtidigt anses det vara exotiskt i många delar av världen att kunna tyska och de som tagit sig an utmaningen betraktas av vissa tillhöra en kulturell avantgarde. Men allt detta är ganska subjektiva termer, går det att hitta vetenskapliga belägg?

Javisst, i sin senaste bok Die Stellung der deutschen Sprache in der Welt ger den tyske språkvetaren Ulrich Ammon siffror och förklaringar för tyskans oväntade popularitet. Och han verkar göra det ganska grundligt i en tegelsten på 1296 sidor. I intervjun med Deutsche Welle förklarar han att Tysklands anseende i världen har ökat på senare tid eftersom Tyskland har visat sig ekonomiskt stabilt. Enligt Ammon smittar detta av sig på allt annat, som exempelvis ett större intresse för tysk kultur. Det är alltså ekonomin som ger en positiv skjuts framåt även för det tyska språket.

Visst är det så att kunskaper i tyskan förbättrar ens jobbchanser hos tyska företag. Det finns dock även annat som lockar somliga att lära sig tyska. Språkkurser i Berlin t.ex. drar mycket folk. Staden verkar ha en närmast magisk dragningskraft på många. Kursdeltagarna kommer från Asien, Amerika och framför allt Sydeuropa.

Den spridda klyschan om tyskan som ett väldigt hårt klingande språk blev för gruppen Rammstein en stor succé. Gruppens framtoning är just hård med allt från e-gitarrer, långdragna “r” i sången och sprutande eld på scenen. Därmed inte sagt att gruppen hade en utstuderad plan för sin framgång. Faktum är att ungdomar i olika delar av världen blev fascinerade av gruppen och språket.

Att inte vara en i raden och uppfattas som den som sticker ut kan alltså vara en fördel, ibland till och med humoristiskt. En populär youtube-video skojar med tyskans avvikelse från andra språk:

Hur uppfattar du tyska? Är det “Något att ha”? Lämna gärna en kommentar.

Mera info om tyskan hittar du på:

https://www.moldrickx.se/links/press/

https://www.moldrickx.se/links/statistik-daf-lerner/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.